Forum -> Kardiomiopatia przerostowa
| Tytuł: | Kardiomiopatia przerostowa |
| Autor: | Ania 11.3.2011, 10:56 |
| Czy ktoś wie więcej o kardiomiopatii arytmogennej dysplazji prawej komory serca? Czy to schorzenie leczy się tak samo jak przy kardiomiopatii przerostowej?? | |
| Autor: | 11.3.2011, 13:45 |
| Witam. Mam dopiero 18 lat, ale cierpię na kardiomiopatie przerostowa. O tym, że mam tę chorobę dowiedziałam się 13 lat temu. Mam wszczepiony defibrylator, który był już wymieniany 2 razy. Niedługo będę mieć trzeci. Żyję w miarę normalnie. Niestety nie mogę uprawiać żadnych sportów ekstremalnych. Codziennie biorę lekarstwa i co roku robię badania ( holter, ekg, jakieś konsultacyjne). Naprawdę można z tym żyć. Pozdrawiam | |
| Autor: | Maria 14.3.2011, 08:57 |
| Mam 15- letniego syna, który choruje na kardiomatię przerostową. Wadę serca u syna wykryto, gdy był jeszcze noworodkiem. Kompletną diagnozę postawiono, gdy miał niecałe 2 lata. Na dzień dzisiejszy przyjmuje isoptin i ma zwolnienie z wychowania fizycznego. Jednak może chodzić na gimnastykę korekcyjną, staramy się, że w miarę jego możliwości był sprawny fizycznie. Pozdrawiam i życzę zdrowia. | |
| Autor: | Paweł 14.3.2011, 12:30 |
| Aniu, arytmogenną dysplazję prawej komory serca leczy się trochę inaczej od przerostowej, zdecydowanie częściej w ADPK wykonuje się ablację zaburzeń rytmu serca, w przerostowej. Zazwyczaj jednak wszczepia się defibrylatory. Osoby z taką dolegliwością mogą niekiedy odczuwać różne bóle, jednak pomóc mogą im takie leki jak Apap czy Pyralgina. | |
| Autor: | Arnie 15.3.2011, 08:28 |
| Czy kardiomopatia jest dziedziczna? | |
| Autor: | Jagna 15.3.2011, 09:53 |
| Raczej tak, ale zdarzają się oczywiście też takie sytuacje, że dziecko nie dziedziczy po swoim rodzicu tej choroby. Jednak zazwyczaj kardiomopatia jest dziedziczona. | |
Odpowiedz: